След разнообразни резки обрати в реализицията на идеята за изграждането на

...
След разнообразни резки обрати в реализицията на идеята за изграждането на
Коментари Харесай

Защо педиатри, родители и граждански организации са против частна детска болница

След разнородни внезапни обрати в реализицията на концепцията за изграждането на Национална детска болница, няколко десетилетия след първата копка и няколко пропилени милиони лева по-късно планът е все по този начин на нулево равнище. Единственото решено е, че няма да " се съживява " остарелият по всички вероятни способи първичен скелет на терена на болница " Александровска ". Темата изцяло замря при настоящия длъжностен кабинет, а през днешния ден представители на педиатричната общественост и цивилен организации се пробваха да я посъживят преди старта на новия парламент.

Поводът - острата им реакция против декларираното желание от частен вложител да прави педиатрична болница. Една от частните компании в здравния сектор  - " Търговска лига ", внесе собствен план за градеж на детско лечебно заведение в Министерството на здравеопазването. Заявката беше посрещната негативно от лекари, пациенти, родителите на пациенти и от гражданските организации, ангажирани в идеята " Национална детска болница ".

На днешната конференция в Българска телеграфна агенция представители на Българската педиатрична асоциация, Фондация „ За положителното “, Национална гражданска самодейност “За същинска детска болница ” и Националнат мрежа за децата споделиха опасенията си.

" Детското опазване на здравето е детайл на националната сигурност ", каза д-р Благомир Здравков, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “. " Всяко умряло дете е народен проблем ", добави той.

" Педиатричната мрежа е сериозна инфраструктура за страната ", добави той и напомни, че постоянно, когато има проблем в системата, той става народен проблем.  " Най-тежките случаи се насочват към държавните лечебни заведения, най-скъпите процедури се извършват в държавните лечебни заведения, добави лекарят ".

Изграждането на един недомислен план може да докара до липса на съответна грижа за децата за години напред, добави доктор Здравков.

От идните решения на политиците зависи по какъв начин въобще детското опазване на здравето ще се развива отсега нататък.

Директорът на единствената сега профилирана детска болница в страната добави и различен мотив " срещу ". 

" Частните лечебни заведения изтеглят подготвени фрагменти от към този момент съществуващите държавни структури като в началото им дават обещание по-високи заплати. Това до какво би довело? Непълни екипи в държавните лечебни заведения, само че и в частните ", сподели той.

" Когато построяването на сложна детска грижа бъде делегирана на един частник, който в капиталовото си желание заявява, че счита да построи едно лечебно заведение от порядъка на 400 кревати и за санитарите е ясно, че такава нужда за София няма. Но частните лечебни заведения не възпитават фрагменти, а ги изтеглят от към този момент съществуващите структури. В детското опазване на здравето обаче няма по какъв начин на пазарен принцип да бъдат привлечени обособени хора, тъй като и най-хубавите хирурзи, реаниматори и детски травматолози без екип не могат да подсигуряват позитивен резултат за лекуването на детето ", изясни причините си той по-рано пред Българска национална телевизия.

Според него от частния вложител първоначално е имало заявка, която копирало " един наш работен план за Национална детска болница ". 

" Дали ще има равнопоставен достъп за деца на родители, които не могат да доплащат? В държавните структури се лекуват най-скъпите, най-тежките случаи ", добави още.

Подобни бяха тезите и на проф. Иван Литвиненко, ръководител на Българската педиатрична асоциация.

" Заплаха е сега предлагането частен притежател да строи детска болница с размер 400 кревати. Такава болница не може да се изпълни със експерти и евентуално ще се сътвори конструкция с заричане за високо възнаграждение, само че ще стартират икономии за сметка на обслужването на пациентите. Ако вложителят има други планове, то тогава тази инвестиция се свежда до елементарна болница, от каквато столицата няма потребност ", уточни той.

И добави: " Прави усещане, че постоянно и всички политици са заявили, че построяването на национална детска болница е приоритет, само че той не пристигна до край. Нямаме задоволително фрагменти, нямаме финансиране, липсва целокупност на педиатричната грижа, а постоянно сме пледирали да се обезпечат тези условия под един покрив ".

От гражданските организации настояха Министерски съвет да дефинира построяването на Национална детска болница като най-съществен приоритет на Министерството на здравеопазването.

" Настояваме за ясни периоди и отговорности и припомняме, че целият развой: от разбора, до откриването на една национална болница може да бъде приключен в границите на 48 месеца. "

" От 2019 година, когато в резултат на цивилен напън беше взето решение за основаването на Национална детска болница, две постоянни и две служебни държавни управления не можаха или не желаеха да стартират транспарантна процедура за основаването на чаканата от 40 година педиатрия ", напомнят още.

Общата позиция е, че частната болница не трябва да изпреварва основаването на националната при настоящето положение на детското опазване на здравето, неговото финансиране и кадрово застраховане. 

Детската смъртност в България е над два пъти по-голяма от междинната за Европа, а страната ни продължава да е единствената в Европейския съюз, която няма национална детска болница. Иначе в стратегиите на политическите сили нейното създаване си стои като дежурен " приоритет ", по който обаче на процедура не се работи.

Липсата на подобен вид профилирано педиатрично лечебно заведение обаче е единствено дребна част от огромния проблем за детското опазване на здравето в страната - недофинансираните клинични пътеки, застаряването и все по-голямата липса на педиатри, още повече на педиатрични сестри, лишаването на цели региони от страната от способена здрава помощ, неналичието на профилактика и предварителна защита от най-ранна детска възраст и т. н. 

Здравната група към " Търговска лига "  доста нападателно навлиза след фармацевтичния пазар и в даването на здравни услуги. Тя има пет профилирани кардиологични, а вече и две многопрофилни лечебни заведения " Сърце и Мозък ", 15 медицински центъра, застрахователна и пенсионна компания " ДаллБогг: Живот и Здраве ". Последно в общественото пространство се разгоря скандал към отхвърли на здравната министърка в постоянното държавно управление проф. Асена Сербезова за позволение да се прави многопрофилна болница от веригата " Сърце и Мозък " в Казичене, София, с 550 болнични кревати. Серебезова стимулира отхвърли си с неналичието на нужда от нова такава конструкция на територията на столицата, която и преди този момент е най-добре обезпечената и преосигурена в това отношение. Последва изострен звук от групата с обвинявания към Сербезова и подаден сигнал против нея в прокуратурата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР